Напоследък все по-често се говори за търсенето на алтернативни опаковъчни биоматериали на основата на най-разпространения възпроизводим материал в света – целулозата. За изследванията в тази област и за съвместната работа с колеги от България разказва Лоредана-Михаела Добре
Университетът, който съм завършила, се слави като учебното заведение, подготвило най-престижните инженерни кадри в Румъния. Процесът на глобализация и бързите темпове на развитие през последните години тласнаха образованието ни по пътя на научния обмен на информация и размяната на кадри между отделните учебни заведения. В резултат на това университетът ни работи по съвместни международни програми със 74 университета от 27 страни в Европа, Северна Америка, Азия и Африка. Радвам се, че благодарение на наложилия се в страната ни отворен метод на обучение в следващите три месеца, като част от тригодишната ми образователна програма, ще имам възможност да правя изследвания в областта на новите опаковъчни материали под координацията на доц. д-р Стефан Стефанов. Идеята на стажа ми в катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив е да дам по-широка практическа основа на научната теза, върху която работя.
Цел на моя докторат е разработването на биобазирани композитни материали с антимикробни свойства за опаковки на храни. Проблемът за замърсяването на околната среда в Румъния, както и в целия свят, е много важен и мисля, че трябва да бъде адекватно решен.
Тревожен е фактът, че в Румъния годишното количество само на пластмасовите отпадъци е около 331 000 тона. Преди няколко години започна нов проект за рециклирането на тези материали, но са нужни много усилия, за да бъде решен проблемът. Само 3 милиона души в страната имат достъп до контейнерите за разделно събиране на отпадъци и само 250 000 тона от всичките отпадъчни опаковки се предават за рециклиране.
В таблицата по-долу са дадени примери за продължителността на разграждане на някои видове отпадъци.
Считаме, че по-удачният начин да се предотврати замърсяването е не толкова да се търсят начини за рециклиране, колкото да се работи превантивно, т.е. да се създават биоразградими материали. Поради тази причина екипът ни е съсредоточил вниманието си върху получаването на бактериална целулоза в различна хранителна среда чрез евтини източници на въглерод. Използването на бактериалната целулоза е обосновано не само поради уникалните и свойства и възможността тя да бъде получена от възобновяеми източници в различни условия, но и поради нейната биоразградимост.
Бактериалната целулоза все още не е достатъчно разработена, но тя представлява полимерен материал с голям потенциал. Например бактериите от видовете Acetobacter xylinum и A. Pasteurianus имат способността да създават почти чиста форма на целулоза, тъй като химичната и физичната им структура е идентична с тази на растителната целулоза.
Бактериалната целулоза (BC) се образува от някои видове ацетобактерии. Този материал обикновено се създава като хидратантна мембрана между въздуха и самата бактерия. Тъй като структурата на мембраната зависи от формата, тя е лесно контролируема. Поради силно кристалната си структура и намаления диаметър на влакното биоцелулозните мембрани притежават по-голяма механична якост от растителната целулоза. Освен биоцелулоза в лабораторията по инженерна химия на Политехническия университет са получени различни композитни материали: бактериални мембрани, целулоза, импрегнирана с метално сребро, бактериална целулоза с поливинилов алкохол, бактериална целулоза с алгинат. Материалите са изследвани със сканиращ електронен микроскоп (Scanning electron microscope — SEM), определена е енергията на разсейване на рентгеновите лъчи, направен е инфрачервен спектрален анализ по технологията на FT-IR спектрите (инфрачервен спектрален анализ с Фурие трансформации). Изследвани са също така набухването на материала във вода, както и неговата газо-, паро- и водопропускливост.
Изследваните композитни материали се оказаха с висока устойчивост спрямо различните микроорганизми и, разбира се, с висока степен на биоразградимост. Тъй като досегашните резултати са многообещаващи, екипът ни продължава проучванията върху установяването на механичните характеристики на опаковъчния материал съвместно с екип от катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ в УХТ, Пловдив.