В края на месец юни в катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив защитиха своите дипломни работи първите в страната ни магистри по опаковане. Това важно не само за катедрата и Университета, но и за страната събитие, е крачка към осъществяването на идеята за обезпечаване на нашата хранителна индустрия с инженерни кадри, решаващи на съвременно и високотехнологично ниво проблемите, свързани с опаковането и предоставянето на крайните потребители на качествени и безопасни храни и напитки. Анализът на ситуацията в сферата на опаковането показва съвсем ясно необходимостта от знаещи и можещи специалисти. Липсата на кадри, подготвени да се справят с проблемите, възникващи при опаковането на храни и напитки, в настоящия момент е особено осезаема – още повече че законодателството ни в областта на опаковането е изцяло хармонизирано с европейското. Изискванията към опаковките и свързаните с тях дейности — от производството на опаковъчни материали до оползотворяването им като отпадъци, предполагат научен и творчески подход, присъщ на специалистите, познаващи в детайли хранителните технологии, опаковките и машините. Вече шеста година е в сила стандартът ISO 22 000, регламентиращ мястото и ролята на опаковането във веригата на производство на хранителни и питейни продукти. Все повече фирми от хранителната индустрия признават необходимостта от професионално решаване на проблемите при опаковането на произвежданите храни и напитки, както и че без професионална помощ трудно биха се справили с предизвикателствата на големия европейски пазар, към който се стремят.
В ролята си на член на Европейския съюз България е изправена пред предизвикателствата на един силно конкурентен пазар на храни и напитки. За да успеят да реализират продукцията си в Европейския съюз и извън него и за да се наложат на пазара, българските производители трябва да отговорят на високите изисквания на потребителите. У нас все повече се възприема разбирането, че успехът на пазара е немислим без използването на съвременни опаковъчни технологии. Доказват го вече съществуващите фирми – производители на храни и напитки, изискващи от доставчиците си качествени опаковъчни материали и опаковки, както и надеждно опаковъчно оборудване. Само за последните 10–15 години в България се появиха фирми, които успяха да обособят едно ново направление в националната ни индустрия – опаковането. Търсенето на опаковъчни суровини, материали, продукти и оборудване наложи появата и развитието на фирмите от опаковъчната индустрия и в крайна сметка доведе до намаляване дела на внасяните от чужбина консумативи за производството на опаковки.
Образователните цели на специалност “Опаковане и опаковъчна техника в хранителната, вкусовата и биотехнологичната промишленост“ са насочени към подготовката на висококвалифицирани специалисти — магистри инженери, способни да решават проблемите, свързани с опаковането на храни, напитки, парфюмерийно-козметични, вкусови и биотехнологични продукти в условията на все по-задълбочаващата се глобализация и засилена конкуренция на световния пазар. За България изискванията за експортна ориентация на земеделието и повишаване конкурентоспособността на преработващата хранителна промишленост са свързани с използването на съвременни опаковъчни технологии, отговарящи на стандартите на ЕС и търсенето на световния пазар. Проблемите на опаковъчната индустрия у нас са свързани с нерационалното потребление на материални ресурси и енергия, както и с използването на стари и неефективни опаковъчни технологии, замърсяващи околната среда, което предполага ниска конкурентоспособност на българските продукти.
Обучението на магистри инженери по опаковане има за цел създаването на специалисти, притежаващи задълбочени теоретични знания и практически умения в областта на конструирането и дизайна на опаковките, избора на подходящ материал, съобразен със спецификата на хранителните продукти, вида на опаковъч ните машини и съвременните технологии на опаковане, гарантиращи необходимия срок на годност на продуктите. Учебният план за магистри инженери по специалност “Опаковане и опаковъчна техника в хранителната, вкусовата и биотехнологичната промишленост“ включва знания, свързани с: технологиите на производство; контрола и рециклирането на опаковки; взаимодействие на опаковъчните материали с храни и химически продукти; моделиране и симулиране в опаковането; микробиологични и химически промени в хранителните продукти при съхраняването им; опаковъчни машини и роботи; опаковъчни технологии за хранителни, вкусови и биотехнологични продукти; логистика, дизайн и реклама; мениджмънт и маркетинг. Машинните инженери, завършили образователно-квалификационната степен магистър по специалността „Опаковане и опаковъчна техника в хранителната, вкусовата и биотехнологичната промишленост“, са подготвени основно да изпълняват научноизследователска, развойна, производствено-технологична, организационно-управленска и преподавателска дейност в областта на опаковането на хранително-вкусовите и биотехнологичните продукти. Специалистите по опаковане притежават знания и умения в областта на проектирането, конструирането, изследването, изпитването, обновяването и развитието на опаковъчните материали и опаковки, машини и роботи за опаковане на хранително-вкусови и биотехнологични продукти. Успоредно с това са добре подготвени да разработват нови опаковъчни технологии, съобразени не само със съвместимостта на опаковъчните материали и хранителните и питейни продукти, но и удължаващи срока им на съхранение и създаващи подходящи системи за управление на отпадъците, логистика и др. Знанията и уменията на машинните инженери ги правят подходящи за работа в изпитателни лаборатории на производствени предприятия и научноизследователски институти, висши учебни заведения, частни и общински фирми и др.
За годините от основаването на специалността до днес преподавателите от катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ са създали ползотворни контакти с водещи фирми от опаковъчната индустрия у нас и в чужбина, в част от които вече работят някои от випускниците на катедрата. Не липсват и специалисти, които са успели да развият собствен бизнес, свързан с производството на опаковки. Учебният план, по който в момента се обучават магистър инженерите по опаковане, е разработен съгласно препоръките, дадени от Акредитационната комисия при първоначалната акредитация на специалността, изискванията на фирмите, за които се подготвят кадрите, и със съдействието на някои чуждестранни висши учебни заведения, обучаващи специалисти в областта на опаковането, като Университета „Шампан-Арден“ — Реймс, от който е заимствана програмата за образователно-квалификационната степен магистър (ESIEC), Висшето училище за техника, икономика и култура — Лайпциг, и др. Обучението се извършва по три различни учебни плана, с различна продължителност и съдържание в зависимост от предварителната подготовка на обучаваните студенти.
За инж. техн. Станислава Христова, която е завършила специалност „Технология на месото и млякото“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив през 2000 г., това е втора магистратура. Въпреки че е действащ инженер технолог в областта на месопреработването, тя е убедена, че допълнителните знания в областта на опаковането на хранителни продукти и участието й в съвместни научни разработки с преподаватели, аспиранти и служители от университета, ще й дадат нови възможности за реализация. Една от областите, в които Станислава Христова работи активно през последните две години, е опаковането на хранителни продукти в модифицирана атмосфера. Не случайно и дипломната работа е на тема „Изследване процеса на опаковане и съхранение на свежи плодове в модифицирана атмосфера“.
За инж. Васил Жулев това е първата магистърска степен. Завършил е специалност „Инструментална екипировка за термоформоване на пластмасови изделия“ в катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Работи като конструктор в една от водещите в страната и чужбина фирми за производство на хладилна техника. Интересите му са в областта на термоформоването на пластмасови изделия, в това число и на опаковки – един съвременен и високоефективен метод за производство на различни видове опаковки.
Дипломните работи получиха своите заслужени оценки от Държавната изпитна комисия. Остава само да пожелаем на добър час и успех на нашите първи магистри по опаковане!
доц. д-р инж. Ст. Стефанов