За да подпомогнат производителите на храни да постигнат най-добри пазарни показатели за своите опаковки, Европейската организация за опаковане и околна среда и Шведският институт по опаковане лансират Програма за европейската потребителска кошница. С Програмата ще се набират данни за опаковането и социологическа информация, за да се подпомогне индустрията да осмисли силите, които движат развитието и търсенето на опаковки. Резултатите ще дадат картина на потребителската кошница, на отделни продуктови категории, на видовете опаковъчни материали и на конкретните опаковки. Съчетани с различните параметри на демографията, поведението на потребителите и стила на живот, тези резултати ще позволят на производителите да балансират потребителското търсене на функционални опаковки с икономическите и екологическите изисквания на деня.
Европейската комисия (ЕК) пуска в действие цяла серия проекти за засилване на изследователската и развойната дейности в хранителния сектор с оглед увеличаване на неговата конкурентоспособност. Финансирането е част от политиката на ЕК за подпомагане разработването на нови видове хранителни продукти и преработвателни технологии. Част от изследванията ще са насочени към органичните храни, здравословното хранене, оползотворяване на отпадъците и изследване на генно модифицираните храни, както и за подпомагане на експорта и разширяване на пазарите на европейските храни, напитки и селскостопанска продукция.
Някои европейски правителства отпускат грантове на компании и търговски вериги за разработване на олекотени и удобни за употреба опаковки за масови потребителски стоки (хранителни и за бита) с цел намаляване на масата отпадъци от използвани опаковки, постъпващи от домакинствата в контейнерите за битови отпадъци и в сметищата.
Брюксел финансира тригодишна Програма за изследователска и развойна дейност и квалификация в областта на радиочестотните идентификатори (РЧИД), които се очаква да станат панацея в снабдителските вериги, опаковането на стоките и изграждането на глобална мрежа за продуктова информация.
За подпомагане на индустрията в усвояване на сложното еврозаконодателство се провеждат интерактивни курсове с производители и търговци, на които се осветляват и разискват принципите и приложението на еврозаконите за храните, съставките, добавките, ингредиентите, новите генно модифицирани продукти, сигурността и безопасността на храните, тяхното етикетиране, твърденията за хранителна и здравна стойност, декларациите за алергени и т.н.
Правилата за регулиране вноса на храни в ЕС установяват съгласуван списък на страните и компаниите, които спазват стандартите за сигурност и тестване на хранителните продукти. Страните трябва първо да се обръщат към ЕК за одобрение, която проверява наличието на съответните компетентни органи, регулиращи хранителното производство съобразно международните стандарти. След това експортьорите кандидатстват за включване в списъка на одобрените вносители, за което е нужно да бъдат редовно проверявани от органите за контрол на сигурността на храните по цялата производствена верига в техните страни.
Наскоро е учредена Асоциация, представляваща европейската индустрия за храни и напитки, която ще подготви схема за работа върху диетите, физическата активност и здравето и ще лансира препоръчително етикетиране за хранителната стойност на продуктите. Успоредно с консултациите по Зелената книга за храненето, предложенията за твърденията за здравето и разбора на законодателството за етикетирането на хранителните продукти, Асоциацията ще работи с широк кръг представители на обществеността, частния и неправителствения сектор. Препоръките, които включват поставяне на етикети за хранителната стойност отпред и отзад на опаковките, се основават на единен списък на хранителните съставки, хранителната стойност на една порция и препоръчвани дневни количества. Успоредно с това се провеждат информационни кампании за стимулиране на здравословния начин на живот и подобряване на хранителната информация върху опаковките.
Задвижвано от затягащите се изисквания на законодателството за отпадъците и от твърдо установените цели на ЕС, оползотворяването на пластмасите в Съюза расте стабилно. В голяма степен това се дължи на компаниите за рециклиране, които предоставят своите услуги на сектора за напитки, в който пластмасовите опаковки имат растящ дял. През миналата година ЕК почти удвои целите за рециклиране на опаковки, тъй като все повече храни и напитки се опаковат в пластмаса, по-специално – РЕТ благодарение на неговото по-ниско тегло и по-големите удобства в сравнение със стъклените опаковки.
През 2005 г. рециклирането на РЕТ опаковки в ЕС се е увеличило с 15% в сравнение с предишната година. Най-голям ръст е отбелязан в Германия, Франция и Полша. Над половината количество се преработва в полиестерни влакна, а листовият полиестер от вторичен РЕТ бележи висок ръст поради търсенето му за термоформовани опаковки и изделия. 15% от РЕТ втора употреба се използват в производството на бутилки.