Динамиката в съвременния живот доведе до редица промени в начина на хранене на хората. Хроничната липса на време е сложила своя отпечатък върху избора на хранителни продукти и технологията за тяхното приготвяне и съхранение. Все по-силно отражение върху възможностите да се подкрепим оказва и структурата на икономиката и на обществения живот като цяло. Увеличеният брой малки предприятия, офиси и търговски обекти доведе до липсата на икономически условия за поддържането на фирмени заведения за обществено хранене. В допълнение повишените изисквания за безопасност на хранителните продукти, въвеждането на добри производствени и хигиенни практики в тези обекти, както и съвременните системи за управление на качеството не само не са в полза на работата им, но и значително я възпрепятстват.
В отговор на съвременните предизвикателства по отношение на изхранването през последните години хранителната и опаковъчната индустрия насочиха усилията си към създаването на нови технологии за опаковане и съхранение на готови храни. Те от своя страна спомогнаха за създаването на нови опаковъчни материали и опаковки.
Благодарение на постиженията в областта на опаковането днес в търговските обекти все повече се забелязва наличието на нови продукти от вида Ready-to-Eat (RTE) – готови за консумация, Ready-To-Serve (RTS) – готови за сервиране, Ready-to-Cook (RTC) – готови за готвене.
На базата на четири класически технологии за съхранение на хранителни продукти, храните се предлагат на потребителите под формата на:
- Замразени готови храни;
- Охладени готови храни;
- Консервирани готови храни;
- Сушени готови храни.
По този начин предварително подготвените и подходящо опаковани продукти напълно се вписват в съвременните тенденции на хранене и са достатъчно удобни за ползване.
Не бива да забравяме и желанието на все повече потребители да се хранят здравословно – още повече че динамичният начин на живот и наличието на стресови фактори в комбинация с консумацията на нездравословни храни е сериозна предпоставка за възникването на здравословни проблеми. Безспорно качеството на живота днес изисква качество на хранене на ново ниво.
На практика новото, което предлага съвременната опаковъчна индустрия, са опаковки, максимално съобразени с изискванията на потребителите, със съвременната техника и технологии в областта на хранителната индустрия и кетъринга, както и със спецификата на търговските вериги, предлагащи тези продукти.
Благодарение на постиженията в областта на хранителната и опаковъчната индустрия по веригата от производителя до консуматора се предлагат редица удобства като: удължен срок на съхранение; бързо и лесно приготвяне без използване на допълнителни съдове; директна консумация на продукта от опаковката и редица други удобства, водещи до икономия най-вече на време и средства. При някои от съвременните опаковки за готови храни използването на подходяща технология дава възможност продуктите да не бъдат съхранявани в хладилни помещения.
Готови за консумация храни – RTE
Що се отнася до готовите за директно ползване храни, те като че ли са най-предпочитаните, тъй като не изискват никаква преработка преди консумация. Днес наред с все още масово предлаганите в стъклени и метални опаковки готови храни, по регалите на търговските обекти все по-често се забелязват и такива в пластмасови опаковки. Най-предпочитани от производителите на готови храни са така наречените реторт опаковки – обработени термично и позволяващи съхраняването на продуктите при стайна температура, и опаковките с използването на модифицирана атмосфера, позволяващи съхраняването на продуктите в охладено състояние при температура от 0 до 5°С.
Опаковките
Във връзка с възможностите на съвременните технологии за повишаване безопасността на храните, удължаване сроковете на годност и намаляване разходите на производителите, търговците и потребителите, все повече се предлагат консервирани хранителни продукти и готови ястия в пластмасови пакети или тарелки, т.нар. реторт пакети или реторт тарелки.
Те са изработени от многослойни материали по метода на коекструзията или ламинирането, а в състава им са включени слой или слоеве с висока бариера към кислорода, водата и водните пари, а често и към светлината. Съставът на отделните слоеве на пакета или тарелката зависи от вида на опакования продукт – ако качеството му бързо се влошава от наличието на светлина, могат да се използват и слоеве от алуминий. За да се осигури видимост на продукта в опаковката, каквото в повечето случаи е и желанието на потребителите, за бариерни слоеве днес се използват EVOH или други полимери с доказани високобариерни свойства по отношение проникването на кислород.
Технологията
След напълването с продукта или с готовото ястие тарелката се затваря отгоре с фолио с дебелина 40–80 μm, което е също с многослойна структура и обикновено включва в състава си алуминий. Самите тарелки се изработват по метода на термоформоването.
Стерилизирането на опакованите готови храни става обикновено в хоризонтални автоклави с противоналягане. Благодарение на използваните опаковки режимите за термична обработка са по-кратки и щадящи продуктите. Това се отразява както на икономическата целесъобразност, така и на качеството на готовите храни. Липсата на необходимост от хладилно съхранение допълнително намалява разходите и увеличава удобството за производителите, търговците и потребителите. По този начин използваните технологии и опаковъчни материали дават възможност за постигането на срокове на годност от 1 до 3 или 4 години за някои от продуктите.
Използването на модифицирана атмосфера в опаковките с готови храни има за цел да увеличи срока им на съхранение, като задължителен елемент за опаковъчната система е наличието на хладилно съхранение. Срокът на годност на тези продукти не е както на стерилизираните, но пък има своите предимства заради неголемите предварителни инвестиции, свързани с реализирането на технологията. Използваните за целта опаковъчни машини са подобни и съизмерими в ценово отношение с машините, използвани при опаковането на стерилизирани храни. Хубавото тук е, че при тази технология липсва скъпоструващото технологично оборудване за стерилизация.
Една от съвременните тенденции при разработването на нови опаковъчни материали и опаковки е използването им при ниски и високи температури, както и обработката на продукта в тях в микровълнови фурни. Днес на основата на СРЕТ, както и на РР и HIPS се произвеждат много опаковки, които без проблеми издържат температурите в конвенционалните фурни.
Готови за готвене
Съвременна тенденция е използването на опаковки, в които продуктът се подлага на различни обработки, предимно термични. За хора, обичащи сами да си приготвят храната в домашни условия, днес се предлагат така наречените готови за готвене ястия (Ready-to-Cook, или RTC). В тази категория обикновено се включват хранителни продукти, съхранявани в замразено или охладено състояние, които директно с опаковката се подлагат на обработка в микровълнови или конвенционални фурни или в кипяща вода. При охладените готови храни от типа „готови за готвене“ често пъти се прилага опаковане в модифицирана среда, удължаваща понякога значително срока на съхранение.
При тях задължително се използват опаковки, издържащи температури в доста широк диапазон – от минус 40°С до над 200°С, поддържани от съвременните конвенционални фурни. Напоследък все повече намират приложение активните опаковъчни материали и опаковки със сусцептори, позволяващи достигането на стойности в опаковката до и над 250°С при обработката им в микровълнови фурни.
Опаковани в модифицирана атмосфера или не, охладени или замразени – независимо от вида на опаковката и технологията на производство, днес готовите храни са хит на пазара не само заради по-добрите си икономически показатели, но и защото са доказали своята практичност и ценност за най-важната категория хора – потребителите.