Кислородът във въздуха ускорява химическото разлагане и микробиалното увреждане на много храни. За да се запази хранителният продукт по-дълго време, учените са разработили методи за намаляване и преодоляване на въздействието на кислорода. Например, вакуумното опаковане отстранява въздуха от опаковката и създава вакуум вътре в нея. Така се забавя развитието на бактерии и ароматът и вкусът се запазват. Опаковането в модифицирана атмосфера (МАР) и в контролирана атмосфера (САР) замества част или всичкия кислород от въздуха в опаковката с други газове, като въглероден диоксид и азот — така се подобрява защитата на хранителния продукт от разваляне. При САР подбран микс от газове с определена концентрация при атмосферно налягане може да се евакуира или въвежда с оглед удължаване срока на годност на продукта.
Замразяването на обвитото в супермаркетите месо е сигурен метод, но такава обвивна опаковка обикновено е пропусклива на въздух. Ако месото няма да се използва през следващите един-два месеца, то би трябвало да се обвие в специално въздухонепропускливо фолио или в специална обвивка за фризери.
Консервираното месо е сигурно, ако няма протичане, издуване и силни деформации на металната кутия или пукнатини, издути и деформирани капачки по стъклените буркани. Картонените кутии могат да са със слой от фолио, импрегнирани или с покритие, с дъно и капак от метал или картон (т. нар. комбинирани, композитни или съставни кутии). Гъвкавите опаковки (пликове, торби, обвивки) са за машинно и ръчно опаковане, търпят промяна на формата и се изработват от материали като хартия, пластмасови филми и фолиа и комбинациите между тях. Полиетиленовото фолио е най-много използваният гъвкав опаковъчен материал поради ниската му цена, прозрачността, достатъчната здравина, термозаваряемостта, устойчивостта на ниски температури и на влага. PVC фолиото замества целофана като обвивна опаковка в супермаркетите, има ниска цена, предпазва продукта от загуба на влага, но пропуска кислород и това позволява на месото да изглежда червено и прясно. Използва се за свиваемо опаковане на месо в подложки. Алуминиевото фолио с пластмасов ламинатен слой е подходящо за стерилизиране на продукта вътре в опаковката с оглед удължаване трайността на продукта. Алуминиевото фолио обикновено е от 98,5% алуминий и малки добавки от желязо и силикон за здравина и устойчивост на пробиване. Хартията с пластмасово покритие от едната страна предпазва замразеното месо от достъп на въздух и от загуба на влага. Пергаментовата хартия от памучни влакна и/или химически чиста дървесна каша е без мирис и вкус, а когато е импрегнирана или с покритие, е устойчива на мазнини. Парафинираната хартия е импрегнирана и покрита с позволен за контакт с храни парафин. Деликатесната хартия за меса задържа влагата в продукта и предпазва външната опаковка от овлажняване и омазняване, тъй като е изработена от избелена целулоза и обработена с парафин, достигащ 10-20% от теглото на хартията. Опаковъчните материали за подгряване в микровълнови фурни са предназначени и означени само за тази цел и могат да се използват еднократно. Подложките от пеноматериали и пластмасовите обвивки за пресни меса не са предназначени за подгряване и за горещи храни, тъй като освен че могат да се размекнат, от тях могат да мигрират химикали в месото — директно или чрез отделените газове вътре в опаковката.
Пластмасовите обвивни опаковки, подложките от пеноматериали за месо, подложките за готови храни и опаковките за яйца са одобрени за специфична употреба и са за еднократно използване — бактериите от хранителните продукти, които са били опаковани в тях, могат да замърсят храните и дори ръцете при повторната им употреба. Кристалният РЕТ (СРЕТ) може да се формова в единични или многогнездови опаковки за замразяване на хранителните продукти и за следващо подгряване в микровълнови или обикновени фурни. РЕТ се използва и като покритие за картони от избелена сулфатна целулоза за опаковки, служещи за подгряване във фурни — микровълнови и обикновени.
Времето за съхраняване на месо в различните видове опаковки варира в зависимост от метода на преработка на месото и от самата опаковка. Пресните меса в подложки от пеноматериали и свиваемо фолио, както и отворените опаковки за месо за закуска могат да бъдат замразявани за 3 до 5 дни; неотворените опаковки с хот-дог и меса за закуска могат да се съхраняват до две седмици, но важна е крайната дата за консумация. Консервираните меса в метални кутии, ако се съхраняват на студено и сухо място, могат да траят 2 до 5 години. Замразените храни могат да останат годни за неопределено време, но качеството им спада с удължаването на времето за съхранение.
За абсорбиране на течностите от продуктите в опаковките се поставят пакетчета с абсорбент, като в подложките с месо те са изработени от хартия в пластмасов плик. Асептичното опаковане е метод за изработване на трайно опаковани продукти за магазинната мрежа, при който стерилизираният продукт се поставя в стерилна опаковка в стерилна среда. Затварянето на тези опаковки е конструирано така, че стерилността на продукта да се запазва до разрушаването на затварящия шев.
Блистер-опаковките затварят продукта между предварително формовано легло (обикновено прозрачно) и картонена подложка или капак. Използват се и за МАР. Някои замразени предястия или зеленчуци се опаковат в пакети от термоустойчиви материали, които позволяват на консуматора да подгрява храната в кипяща вода, след което готовата за консумация храна се изважда от опаковката. Дишащите опаковки са проектирани и изработени така, че да позволяват на въздуха да навлиза или да излиза от тях при определени условия, включително температурни промени, с или без влагопоглъщател. Повечето опаковки за пресни червени меса позволяват през тях да преминава достатъчно въздух за поддържане на цвета на месото.
С умножаването на видовете и марките продукти в търговията на дребно, яснотата, във всеки смисъл на думата, става все по-засилващо се изискване за потребителите — какво и защо да изберат. При подложките за месо има добре изявена тенденция към прозрачност — тя позволява парчето месо да бъде огледано отвсякъде и да внуши честно предлагане.
За европейския пазар на опаковано прясно месо специално е разработен материалът МАРЕТ — прозрачен, с добра заваряемост, непозволяваща протичане и съответното съкращаване срока на годност. Полипропиленът също има добри бариерни характеристики и е по-евтин, но е с по-ниска прозрачност. Другата тенденция към по-централизирани опаковъчни мощности налага опаковките да заемат по-малко хладилно, складово и транспортно пространство. Това изисква оптимизиране на комбинацията от качества — стабилност при стифиране, дебелина на материала и профил на подложките. В същото време отклоненията от размерите трябва да са минимални за осигуряване на плавен производствен процес, който е по-икономичен.
Foster Farms е използвал технологията на Cryovac Div. of Sealed Air Corp. за производство на бариерни фолиа с вградени поглъщатели на кислород за вътрешната гъвкава опаковка на нарязано на филийки пуешко месо. Външната опаковка е твърда термоформована правоъгълна прозрачна полипропиленова кутия с капак с етикет, която позволява комбинирането с опаковане в МАР. Поглъщателят се активира на опаковъчната линия с ултравиолетови лъчи от специално модулно устройство на Криовак. Вътрешната опаковка има система за лесно отваряне. Опаковката позволява удължаване на трайността на замразения продукт до забележителните 55 дни при едновременно запазване на неговата свежест, вид и вкус.
Wegmans Food Markets е въвел иновативна вакуумна опаковка за пържоли от прясно месо на основа на старата, като е включил по-широк накрайник от едната страна на опаковката, позволяващ на потребителите да обелват въздухонепроницаемия шев. Опаковката има и променен етикет, на който крайната дата за използване или замразяване се чете по-лесно. Всяка от четирите пържоли в опаковката е обвита и запечатана отделно, но остава свързана с останалите в една лента. Така потребителят може да отделя пържолата от останалите, когато му е необходима, без да губи време за това.
Luquasorb FP 800 e новият продукт на BASF, който може да поглъща течности от прясно месо, без да е в пряк контакт с него. Освен за птиче и говеждо месо, той е подходящ и за риба. Гранулираният абсорбент поглъща и след това свързва отделените течности. Гранулите могат да се вграждат в абсорбиращите вложки, използвани в опаковките. Компанията твърди, че абсорбентът може да поглъща до 500 пъти повече течности от собственото си тегло, без да ги връща обратно, дори при повишен натиск, например при стифиране по височина.
Специално за опаковане на месни продукти с голяма дължина, като цели рибни филета, пушена сьомга, дълги парчета месо и други подобни, Cretel е конструирала вакуум машината 320 Fishpacker. Тя е с вакуумна камера, неръждаема конструкция за лесно хигиенизиране, цифрово управление с 10 програми, устройство за инжектиране на газове и сензорен контрол.
Материали и методи за опаковане на месо

Още статии от същата категория
-
Автор: ProPack Magazine
0 Връзката между емоционалната ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковане на готови храни -
Автор: ProPack Magazine
0 Тубата – нашият ежедневен ... -
Автор: ProPack Magazine
0 За металните опаковки -
Автор: ProPack Magazine
0 За картонените опаковки и марките -
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковъчните иновации през ...