Проследимостта на храните е основен проблем за всеки производител. Изискванията на Европейския съюз в тази насока стават все по-строги. Това е продиктувано от множеството случаи на болести по животните в последните години (да си спомним лудата крава и птичия грип), от злоупотребите на преработватели и производители и от заплахата от тероризъм.
Хранителните продукти трябва да могат да бъдат проследявани по цялата верига от тяхното производство, последващи обработки, съхранение и реализация.
RFID технологиите са верният начин за извършване на такова проследяване на всеки един етап:
• отглеждане на животни;
• обработка на месото в кланици;
• следене на условията на съхранение на храните;
• следене на движението по веригата за доставки;
• информация за крайния производител.
Как на практика става това:
RFID в животновъдството
За проследяване на животните във фермите те се маркират с RFID идентификатори под формата на ушни марки (за рогатия добитък), пръстени (за птиците) или стъклени капсули за имплантиране. По уникалния номер, записан в чипа с помощта на ръчни терминали и софтуер, се проследява и актуализира информацията за животното – къде се отглежда, ваксини, болести и т.н.
Това маркиране помага животните да бъдат лесно разпознавани, предпазва от изгубване и кражба. Информацията може да бъде пренесена и проверена и на следващия етап:
Обработка на месо и други продукти
На тази фаза всяка единица може да бъде отново маркирана с RFID таг. В системата може да бъде записана информация както за произхода, така и за извършените обработки, условия за съхранение и други.
Тук освен партидна проследимост RFID може да допринесе и за подобряване на логистиката в предприятията, като автоматично се отчитат преминавания на маркираните единици по поточните линии и през товарните портали. За целта в съответните контролни точки се монтират ан тени, прочитащи информацията от идентификатора от голямо разстояние без пряка видимост.
С помощта на ръчни терминали се извършва текуща проверка, складови операции и търсене.За проследяване на условията за съхранение се използват полуактивни RFID идентификатори с вграден температурен датчик, който отчита околната температура на определени интервали от време. Информацията, записана по този начин, се прочита от разстояние заедно с уникалния номер на маркираната единица. На тази база се анализират условията на съхранение и съответно – годността на храната.
По аналогичен начин се проследяват условията на съхранение на продукта по целия му път до крайния клиент. В идеалния случай при наличие на интегрирана информационна система тази информация може да бъде достъпна и за клиента и той да може да се увери в качеството на продукта още в магазина.
Разбира се, максимална полза от въвеждането на RFID базирана система за проследяване на храните има при изграждане на интегрирана софтуерна платформа, комбинираща информация от различните участници във веригата. Навлизането на RFID като стандартен метод за автоматизирана идентификация, подкрепено от стандартите EPC Class1 Generation 2 помага за по-лесна интеграция с различни ERP системи за управление на бизнеса.
По аналогичен начин може да се извършва проследяване и на лекарства, детски храни и всички продукти, за които качеството на изходните суровини и условията за съхраниение са от особена важност.
RFID безспорно е бъдещето на автоматизираната идентификация и на проследяването на стоките. Към днешна дата по света има хиляди системи от този тип, които функционират от години и отдавна са доказали качествата си. Опитът показва, че възвръщането на инвестицията за изграждането на такава система и интегрирането й в процесите на фирмата обикновено става до една година.