Новите опаковки за вино служат и на други цели. Благодарение на свръхпредлагането, през последните години световният пазар е залят с много повече вино, отколкото може да поеме. Това стресира някои лозарски райони. Във Франция много винопроизводители са изправени пред банкрут, но същото се случва и в Калифорния, Австралия и други райони. Нежеланите вина са от по-ниско качество, но има и количества от качествени вина, които застояват. Това дава шанс да се предлагат по-големи количества пивки вина в нови опаковки, вместо да се превръщат в отпадък. Предприемчивите доставчици на вино в картонени кутии вече са стабилизирали своите производства и пазари и в бъдеще вероятно ще срещат малко трудности за снабдяване с добро вино на добра цена.
Скептицизмът, свързан с новопоявяващите се опаковки за вино и системи за тяхното затваряне, като че ли се смекчава. Традиционалистите се бунтуват, но действащите сили не са за пренебрегване, като промените в климата, водещи до сгъстена амплитуда на редуващите се добри и лоши години, на различията в качеството и количеството на реколтата. Виното става все по-популярно като напитка в напрегнатото ежедневие и по-масовите марки сами изискват увеличаване на удобствата за консуматорите при запазване на качеството и достатъчни наличности в магазинната мрежа. Редовните консуматори на трапезни вина са склонни да приемат удобствата на привлекателните нестъклени опаковки. Естествено, да чуеш звука на корковата тапа и да предусетиш вкуса на прекрасната напитка е чудесно преживяване, но нравите и потребностите се менят.
Виното в кутии обикновено остава свежо дълго време — около 4 седмици след отварянето, тъй като е затворено под вакуум в торба вътре в кутията и няма достъп на въздух до него. Достатъчно е купувачът да го държи в хладилника и да не мисли повече за него. Популярността на виното в кутии не се постига лесно. За да се привлекат и младите, и възрастните консуматори е важно да се постигне елегантност на кутията. Изборът на Black Box се оказва удачен — кубична кутия с черен фон, върху който директно е отпечатан етикета на виното. Освен това, в магазините кутиите с класни вина трябва да са редом с бутилираните вина върху рафта. Този подход е свързан с редизайна на опаковката. Същото се отнася и до възприемането на винтовата капачка на бутилките като алтернатива на корковата тапа.
За да осигури по-голямо разнообразие на вина от световните винарски региони на адекватни цени за американските консуматори, компанията Джус Бокс Вайн е въвела иновативна, удобна и рециклируема картонена опаковка за 3 л вино (еквивалент на 4 стъклени бутилки) с вътрешен, заварен под вакуум плик и кранче за наливане. Вината са от вида Пино нуар, Мерло, Бордо, Совиньон и Шардоне. Предимствата на новата опаковка включват запазване на преснотата до 6 седмици след отваряне, удобство — с 90% по-лека в сравнение с еквивалента от стъклени бутилки, без чупливо стъкло и коркова тапа за отваряне, лесно наливане, дръжка за носене, повече вино в по-евтина опаковка — икономиите са от полза за консуматорите и екологична целесъобразност.
С постепенното преминаване на винарската индустрия към затваряне на бутилките с винтови капачки коркът може да стане минало. Това е свързано, освен другото, със стремежа да се намали проблемът с „корковото заболяване“ на вината или образуването на трихлоранизол (ТСА) в корка, който може да развали виното в бутилката. Отчита се, че 2 до 3% от вината са замърсени с ТСА, а това е неприемливо за винопроизводителите. Опитите за замяната му със синтетичен корк не са твърде успешни и засега изглежда, че разработената от Alcan Packaging винтова капачка за лесно отваряне е едно приемливо решение. Винтовите капачки са по-евтини и не се налага бутилките да се съхраняват легнали, което също е предимство. Производителите на корк опонират с това, че коркът е биодеградируем и възобновяем ресурс, успоредно с възможността в корковите гори, като хабитат за много видове животни, да се развива аграрна дейност. Критиците изтъкват и липсата на достатъчно данни, дали въздухонепропускливата винтова система на затваряне ще е подходяща за дългосрочно стареене на вината, което изисква наличието на малки количества кислород. Въпреки това, винтовата капачка печели позиции — освен удобството и икономичността, тя е пригодна за по-краткосрочно стареене на някои вина и за незабавна консумация на други, по-обикновени и ежедневни вина.
Една алтернатива на корковите тапи е разработената от австралийската ZORK Pty система за затваряне на винени бутилки. Капачката е много естетична, осигурява добра защита от кислород и е с интегриран в нея откъсващ се пръстен за лесно отваряне. Предлага се в голяма гама от цветове, с печат по поръчка и е съвместима с широко разпространените гърловини на бутилките за вино.
За защита на стъклени бутилки с вино по време на манипулиране и транспорт MA-UFP Technologies Inc. е разработила опаковка от лята хартиена каша. За конфигурация от шест бутилки, един детайл служи като горна, долна и междинна (сепарираща) част на транспортната опаковка. Предлагат се и конфигурации за 1, 2, 3, 4, 6, 9 и 12 бутилки. Опаковката се изработва от 100% рециклирани вестници и не изисква инвестиране в инструментариум от крайния потребител. Тя е по-евтина в сравнение с подобна опаковка от експандиран полистирол, вакуумформовани РЕТ и PVC, други пеноматериали и щанцован вълнообразен картон.
Лесна и удобна за опаковане и разопаковане, тя изисква минимални работни и складови площи, благодарение на гнездовата конфигурация, позволяваща влизането на частите една в друга. Нейното вътрешно влагосъдържание ú позволява да не губи експлоатационните си качества във влажна среда. Опаковката е рециклируема.
Накъде върви опаковането на вино?

Още статии от същата категория
-
Автор: ProPack Magazine
0 Връзката между емоционалната ... -
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковане на готови храни -
Автор: ProPack Magazine
0 Тубата – нашият ежедневен ... -
Автор: ProPack Magazine
0 За металните опаковки -
Автор: ProPack Magazine
0 За картонените опаковки и марките -
Автор: ProPack Magazine
0 Опаковъчните иновации през ...