Светът на опаковъчните материали търпи драматично развитие. Неизброими са видовете и модификациите материали, техните усъвършенствани „клонинги“ и комбинации, новите им характеристики и приложения за опаковането на хранителни продукти – от универсални до специални. За да помогне на своите абонати, читатели и рекламодатели при избора на подходящите материали, сп. ProPACK започва редовно да публикува практическа информация от тази необятна, но необходима сфера.
При своето стремително нахлуване на пазарите на опаковани хранителни продукти РЕТ се използваше предимно за безалкохолни напитки. Конструкцията на бутилките беше семпла, еднослойна, с прозрачно или оцветено тяло. През последното десетилетие опаковките от РЕТ претърпяха бурно развитие. Днес този материал се използва за опаковане на различни видове храни, напитки и подправки, като води, газирани и тихи безалкохолни напитки, сокове, мляко, бира, растителни масла, кетчуп, сосове, горчица, пастети и др. Едновременно с това се появиха и проблемите за оползотворяването на огромните количества употребени опаковки от РЕТ, включващи събиране, сортиране и рециклиране за изработване на нови опаковки за хранителни и нехранителни продукти.
Тъй като РЕТ осигурява превъзходни визуални и физически качества на широка гама твърди и полутвърди опаковки, разработките за тяхното разнообразяване и за специфични приложения се леят като порой. Поради факта, че видът на опаковките е от изключително значение за брандинга и продуктовата диференциация на високо конкурентните пазари, новите добавки, слоеве и покрития, както и технологиите за получаване на изходните материали и за изработване на опаковките се съобразяват и с търсения краен ефект – успешна защита и продажби на продуктите. Днес оцветяването в комбинация със структурния дизайн е средство за маркова идентификация и защита от вредните въздействия на обкръжението върху продуктите. Специалните металически, перлени и флуоресцентни ефекти са малка част от възможностите пред опаковъчните дизайнери, ограничени само от тяхното въображение. Тъй като РЕТ все още не може да се мери със стъклото и алуминия по бариерни характеристики и UV защита, предстоят и се правят нови разработки на необходимите добавки, без да се нарушава кристалната му прозрачност и перфектното формообразуване. Към тези предизвикателства се добавя и необходимостта от използване на рециклиран РЕТ за нови опаковки за хранителни продукти.
Въпреки отличните характеристики на РЕТ, все още много опаковки се изпълняват от стъкло, метал и картон. Главната причина е икономическа – опаковките от РЕТ все още са скъпи. Цената им е дори още по-висока, когато се налага пълнене с горещи продукти или увеличаване на бариерните качества. В усилията да се разработят опаковки с качествата на РЕТ, но при по-ниски цени, се търсят иновативни решения в сферата на опаковъчните материали.
Полипропиленът (РР) вероятно е едно от решенията поради неговото по-ниско относително тегло и по-ниска цена при същите характеристики на издувния процес (бласформоването) с използване на кополимери за постигане на нужната прозрачност. Към това се добавя и добрата енергийна ефективност на РР при преработвателните процеси, тъй като не се изисква предварително сушене, както при РЕТ. Опаковките от РР могат да се пълнят с горещ продукт до 120°С, издържат обработка с пара в продължение на 30 минути при 120°С и могат да се използват за приготвяне/затопляне на храни в микровълнови фурни. Повечето системи за затваряне (капачките) се изработват от РР, което облекчава разделното събиране, сортиране и рециклиране на употребените пластмасови опаковки от РР заедно с капачките.
При сравняване с другите най-използвани опаковъчни материали за храни се оказва, че PS е с ниска якост на удар, РЕТ е скъп, а РР осигурява балансирани качества като якост, прозрачност и цена. При това бласформоването на РР опаковки става на една стъпка на една машина, докато за същия процес при РЕТ се използват два процеса на две машини – изработване на преформи и последващо издуване. Единственият недостатък е по-ниската производителност при използване на новия инжекционен – стреч-издувен процес поради по-бавното загряване на РР.
През последните години вълнообразният картон (ВК) за опаковъчни цели се използва все по-интензивно. Той осигурява добра възвръщаемост на вложените средства, опаковките от него се манипулират лесно, допринасят за икономично използване на складовите и транспортните пространства и се рециклират ефективно. Благодарение на екологичните и икономическите му предимства, ВК става все по-популярен и се използва с нарастващо темпо като ценен инструмент за брандинг чрез търговското и транспортното опаковане. Това е една от важните причини за значителното увеличаване използването на многоцветния печат и графичния дизайн при опаковките от вълнообразен картон.
Между главните задачи на европейската опаковъчна логистика се откроява ефективното запълване на рафтовете и търговските пространства в магазинната мрежа. Установено е, че средно 37% от търговските площи се заемат от транспортни опаковки от вълнообразен картон, които са много благоприятна медия за представянето на името и логото, както и на специални послания и информация особено когато са предназначени за хранителни продукти. Затова в дизайна и конструкцията на транспортните опаковки от ВК непрекъснато се внасят подобрения с оглед представянето на продуктите в местата за търговия на дребно. Ориентирането на потребителите при вземането на решение за покупка се осигурява по оптимален начин от подложките и дисплеите от ВК, проектирани съобразно конкретните изисквания на търговските вериги. Поради това висококачествените опаковки от ВК с печат върху тях стават все по-важни за търговията с хранителни и други видове продукти.
Биопластите (БП) и биоопаковките вече излизат на челно място сред новите разработки в опаковането на хранителни продукти. Опаковъчните компании разширяват своите производствени мощности в очакване на прогнозирания значителен ръст в търсенето на биопласти през следващите години. На Interpack 2008 са отделени над 1 000 м2 изложбена площ за представяне на новостите в производството на суровини, материали, опаковки, технологии и машини за тяхното производство.
Много производители на хранителни продукти вече намират благоприятни условия за опаковане в разграждащите се биопласти. Например, плодовете и зеленчуците започват да се опаковат в пропускливия на водни пари опаковъчен материал от полилактозна киселина (PLA). Дори фермерите използват фолиа от PLA за покриване на оранжериите си. Все повече продукти се опаковат в биопласти и те печелят нарастващ брой приложения, като вървят успоредно с пластмасите на база петрол, дори се комбинират с тях. В САЩ и Бразилия има компании, които са в готовност да произвеждат нови опаковъчни материали за храни от тръстика и етанол. Изходните материали за БП обикновено са гранулирани и притежават различни качества за специфични приложения – точно както е с РЕ, РР, РЕТ и PVC. Така те спомагат за създаване на нова добавена стойност за потребителите, което пък допринася за увеличаване на продажбите на хранителни продук-ти в биоопаковки.
Една от водещите компании в стратегията за устойчиво опаковане и свързаното с нея развитие на био-пластите е Mondi. Тя разполага с цялостно портфолио от иновативни решения за биоразграждащи се опаковки под марката Sustainex. Едно от тях е биофилмът за използване на формовъчно пълначни затварящи машини (ФПЗ) за изработване на опаковки тип „плик“ или „торба“. Филмът се изработва от биополимери на база растителни масла и притежава високи качества за нанасяне на печат, както и добри работни и механични характеристики като якост, устойчивост на удар и разкъсване. Той е двустранно заваряем и може да се използва на опаковъчни машини с постоянно нагрети заваръчни челюсти. Има различни приложения, включително текущото му понастоящем оценяване за използване от водещи производители на замразени хранителни продук-ти. Подходящ е за опаковане на сушени храни и продукти за бързо хранене, млечни продукти, еднократни капачки и чаши, хигиенни продукти. Може да се нанася върху други материали като хартия, чрез екструдиране на покрития и ламинати, което се дължи на добрата му термична стабилност и устойчивост на разтопяване. Тъй като съчетава в себе си качествата на хартията и биополимерите, Sustainex се явява универсален опаковъчен материал благодарение на своята термоустойчивост, заваряемост и бариерни свойства срещу преминаване на газове и мазнини.