На 30 януари Европейската комисия одобри предложение за промяна в регулацията за етикетиране на хранителните продукти с цел улесняване на потребителите. Целта на новата регулация е да модернизира и подобри европейските правила за етикетиране на хранителни продукти в посока към по-четивно и разбираемо означаване на съществената информация, която да помогне на потребителите да направят информиран избор.
Актуализиране на правилата в отговор на нуждите на съвременния пазар
Настоящото законодателство за етикетирането на храни в ЕС датира от 1978 г., а правилата за обозначаване на хранителните стойности на съставките са били адаптирани през 1990 г. За да отговори на новите маркетингови практики и на изискванията на потребителите, европейското законодателство по отношение на етикетите трябва да се промени, са отчели от Европейската комисия.
Ключови елементи на предложението
Според новата директива определена задължителна информация трябва да бъде включена във всички етикети, като, например, името на продукта, списъкът със съставките, срокът на годност, специалните условия за употреба и данните за производителя. Информацията трябва да е ясна, лесно четивна и да не подвежда потребителя. В допълнение Комисията предлага присъствието на информация за хранителната стойност на всички преработени храни да стане задължително.
По силата на тази нова регулация на предната част на опаковката би следвало да се съдържа информация за енергийната стойност, мазнините, наситените мазнини, въглехидратите със специфичните референции за съдържанието на захар и сол в продукта, изразен по формулата 100 мл/100 г или на порция. В допълнение, трябва да бъде отбелязано и количеството на тези елементи във връзка с препоръчителния прием. Производителите могат да включат допълнителна хранителна информация, при условие че тя не затруднява видимостта и четливостта на задължителната информация.
За да се избегнат познатите проблеми съществената информация да е твърде малка и скрита за потребителя и за да бъде тя лесно четима на етикетите на храните, новата регулация ще изисква задължителната информация да е отпечатана в шрифт с размер минимум 3 мм, с ясен контраст между написаното и фона.
Към настоящия момент присъствието на алергени в храните трябва да бъде ясно индикирано на всички предварително опаковани храни, продавани в ЕС. Комисията предлага разширяване на обхвата на това условие, като прави включването на информация за алергените задължително и за неопакованите храни, както и за храните, продавани в ресторанти и заведения за бързо хранене, където тези данни да бъдат ясно показана или да бъдат на разположение при поискване от клиентите. Налице е списък на ЕС на идентифицираните до момента алергени, които трябва да бъдат обозначени на етикетите, в това число фъстъци, мляко, риба и горчица.
Страната-производител или произходът на основните съставки също трябва да бъдат изписани, ако тези съставки произхождат от различни страни за разлика от крайния продукт. Например, масло в Белгия от датско мляко може да бъде етикетирано като „Произведено в Белгия от датско мляко“. „Произход“ ще се отнася до страната-производител на опакованата продукция, докато „източник“ покрива мястото, от което идва храната.
Изключение от новите изисквания за обозначаване на етикетите са: непреработени храни, съставени от един единствен компонент (напр. пресен стек, ябълки); вода; чай и кафе; подправки, билки, сол и оцет; овкусители, оцветители и други хранителни подобрители; храни в опаковка, по-малка от 25 см2, както и такива във вътрешна опаковка, която не е предвидена за продажба без външната. Алкохолните напитки също не влизат в списъка, но готовите коктейли ще имат пълно описание на състава си.
Предлаганите нови правила за етикетирането ще се отнасят за всички хранителни продукти, продавани в ЕС. Страните извън Съюза ще бъдат уведомени чрез стандартните процедури на Световната търговска организация.
Регулацията предлага преходен период от три години преди новите задължителни изисквания към етикетите да бъдат приложени, с още две години за по-малките предприятия (с по-малко от 10 служители) да се адаптират. Тя ще влезе в сила, след като бъде одобрена от Европейския парламент. Предложението на ЕК позволява на отделните страни-членки да доразвият националните си схеми за етикетиране на храни в допълнение към изискванията на европейското законодателство.
EС изисква поставянето на предупреждаващ етикет върху играчките с магнити
В края на февруари Европейската комисия предложи поставянето на задължителен предупреждаващ етикет на детските играчки с подвижни или отделими магнити с цел избягване на инциденти. Предложението бе одобрено от държавите-членки в рамките на комитета, създаден по силата на Директивата за общата безопасност на продуктите (ДОБП). Предупреждаващият етикет трябва да бъде поставян на опаковката или прикрепян към самата играчка. Проектът за решение ще бъде представен на Европейския парламент преди да бъде предоставен на колегиума на членовете на Европейската комисия за решение в началото на април. След тази дата държавите-членки на Съюза ще разполагат с три месеца, за да осигурят наличието на предупреждаващия етикет върху всички детски играчки. Те трябва да гарантират, че на магнитните детски играчки на пазара на ЕС е поставен следният текст: „Внимание! Тази детска играчка съдържа магнити или магнитни части. Магнитите, които прилепват един към друг или към метален предмет, могат да причинят сериозно увреждане или да предизвикат смърт. В случай на тяхното поглъщане или вдишване потърсете незабавно медицинска помощ“. Предупреждението трябва да е ясно, четивно и видимо за потребителя.
Нов стандарт за етикетиране на хранителни стоки и в Китай
Междувременно стана ясно, че Китай ще представи през май нов стандарт за етикетиране на хранителни стоки, който отговаря на международните стандарти. Новите етикети ще носят по-пълна информация за потребителите и няма да позволяват на производителите да публикуват заблуждаващи информации на етикетите, гласи нова заповед на Министерството на здравеопазването на азиатската република.
Ще се забрани на производителите да пишат, че продуктите им са с ниско ниво на мазнини или с високо съдържание на калций и те няма да могат да твърдят, че продукцията им има особени хранителни преимущества, се посочва още в министерската наредба, която е на разположение на уеб-сайта на ведомството. Вместо това производителите на хранителни продукти ще трябва да фокусират съдържанието на етикета върху четири ключови групи, а именно: мазнини, протеини, наличие на сол и въглехидрати и да специфицират в детайли количеството на другите съставки. „Новите стандарти поставят ударението върху това, че етикетите на храни трябва да са точни и обективни без подвеждащи твърдения и преувеличавания за преимуществата на продукта”, гласи наредбата.