Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Очаква се глобалните приходи в сектора на биопластмасите да нараснат с 20 процента до края на 2012 г.

  •  
  •  
  •  

От Pira International съобщават, че европейските предприятия, които представляват 73% от световния пазар, през последните години са реализирали завиден ръст на продажбите. Пример в това отношение са Biome Bioplastics със 131% растеж на печалбите от първата половина на 2011 г. спрямо същия период на миналата година.

Въпреки сериозните приходи, генерирани от продажба на биопластмаси, те все още не могат да се конкурират с по-жизнеспособните от тях и традиционно използвани в производството на опаковки пластмаси. Защо е така? Според специализираните в глобален анализ на енергийния пазар експерти от Pira International една от причините за това е в чисто практичната употреба на продуктите – т.е. въпреки тяхната безспорна екосъобразност, все още има какво да се желае по отношение на здравината и топлоустойчивостта им. Друга причина е по-високата цена на биопластмасите в сравнение с конвенционалните пластмаси. Най-евтина засега е изходната суровина за биопластмаси в Бразилия. Тзи факт, заедно с огромните правителствени инвестиции в сектора превръща произведените на биологична основа РЕ в достойна алтернатива на петролно базираните пластмаси.

Значителен принос за тласъка в производството на биоопаковки има и политиката на големите компании като Coka-Cola, Danon и Heinz с пускането в търговската мрежа на серии биоопаковки с любимите на милиони хора по света продукти.

Каква е равносметката? Условията за производство и търсене на биоопаковки в Европа са благоприятни по отношение положителните нагласи на обществото. И потребителите, и търговците, и правителствата на отделните страни подкрепят идеята за масова употреба на произведени от биосуровини опаковки. Всичко това се допълва от факта, че за целта са необходими само 3% от култивираните площи в света.

Промяната на процентното съотношение между опаковките на растителна основа и опаковките на петролна основа е въпрос, който ще получи своя отговор в близкото бъдеще, и от отговора ще зависи както икономическото благосъстояние, така и екологосъобразният начин на живот на цялото ни общество.

 
03.11.2011 10.11ч.
автор: ProPack Magazine
0Коментари
Категория:

Био и еко


Таг :

Новини, Опаковъчни материали

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар