Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Календар на събитията

Броени дни до старта на новия производствен комплекс на МУЛТИВАК Продакшън България в Божурище

06.06.2018 - 15:00ч. - 06.06.2018 - 17:00ч. - Божурище

Преди по-малко от две години, на 15 септември 2016 г., в Божурище започна строежа на предприятието за детайли и компоненти за опаковъчни машини на MULTIVAC – „МУЛТИВАК България Продакшън“ ООД. Припомняме, че съгласно предварителния план 7,5 млн. от предвидените общо 18.8 млн. евро за първия етап на проекта трябваше да бъдат усвоени за изграждане на базата, а с останалите да бъдат закупени машини и оборудване за производство на части и модули за опаковъчни машини.

Проектът, който приключва през 2019 г., има амбицията (а по всичко личи и ресурса) да възроди българското машиностроене.

Малко предистория

Идеята за предприятието се ражда преди около 7-8 години – период, в който MULTIVAC търси варианти за строеж на своята 8-ма поред производствена база в света. Идеалното място за целта се оказва България и въпреки че основният конкурент – Румъния, има немалко предпоставки да спечели инвестицията, Групата гласува доверие на страната ни. Една от основните причини за това е икономическият ръст на МУЛТИВАК България. Определящи за избора са и редица социално-икономически фактори: ниската данъчна ставка , преференциалните цени на земята в индустриална зона Божурище, традициите на страната ни в машиностроенето, наличието на подготвени кадри, подкрепата на държавни и обществени институции и не на последно място ръстът на световната опаковъчна индустрия .

И няколко момента от церемонията „първа копка"

Финансовият директор на MULTIVAC GLOBAL – Кристиан Трауман: „Ръстът на опаковъчната индустрия беше една от причините да инвестираме тук... избрахме страната ви не само заради добрия инвестиционен климат, но и защото се доверихме на качествата на управляващия мениджър Ивайло Димитров и на неговия екип, чиято прекрасна работа познаваме добре.

Постигнатият през м.г. от „МУЛТИВАК България“ ръст на продажбите и сервизното обслужване в размер на 9 млн. лв. ни убеди в преимуществата на специалистите от компанията и в нейните възможности за развитие.

Това, което ще бъде изградено тук, не е само производствен център, но и център за споделени услуги, който ще помогне за ръста на MULTIVAC в целия свят“.

Управителят на МУЛТИВАК България Продакшън – Ивайло Димитров: „Гордея се, че ръководството на Групата избра България и че тази инвестиция ще ни позволи да реиндустриализираме, да поставим един бенчмарк за останалите производства в света, така че ешелонът, по който те да се равняват, да бъдем ние. Планът ни е догодина по това време да се преместим в Божурище и да започнем производство, с което да пренесем ръста на MULTIVAC в България...

За нас най-голямата добавена стойност от инвестицията ще бъде Ренесансът на българското машиностроене. Наемайки наистина висококвалифицирани инженерни, ИТ и други кадри, ние ще имаме честта да бъдем част от този Ренесанс... ние имаме кадри, имаме традиции в машиностроенето, които можем да използваме, така че разрастването на MULTIVAC в световен мащаб да се случи именно тук... Смятам, че това е една заявка за сериозните намерения на МУЛТИВАК България по отношение развитието на компанията в рамките на Източна Европа... Планираната инвестиция в размер на 37 млн. лв. ще бъде реализирана в рамките на следващите три години, а заетите в този период над 150 човека ще са предимно висококвалифицирани инженери, програмисти и планировчици. В бъдеще ще развием и R&D ресор на предприятието с конструкторски отдел.“

Очаквайте ни с новини и коментари от мястото на събитието – Божурище, 6 юни 2018 г.

 

Сподели в: Share Tweet

Други събития

 • UPAKOVKA 2018

  11.09.2018 - 09:00ч. - International Exhibition Center - Киев, Украйна
  Международен търговски панаир за опаковки и печат
 • IPACK-IMA 2018

  29.05.2018 - 10:00ч. - Fiera Milano - Милано, Италия
  Международно изложение на технологии за пакетиране в ХВП
 • UPAKOVKA Processing & Packaging 2019

  29.01.2019 - 09:00ч. - EXPOCENTRE - Москва
  Машини и устройства за опаковане и обработка
 • Интерфуд и дринк 2018

  07.11.2018 - 10:00ч. - Интер Експо Център - София
  Храни, напитки, опаковки, машини и технологии