Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Шеф готвачи, технолози и собственици на ресторанти със сертификати от „МУЛТИВАК Академия“

За да научат тайните на Sous Vide технологията, на 22 април в шоурума на МУЛТИВАК България се събраха 30 шеф готвачи, технолози и собственици на ресторанти от София и страната.

Популярният в цял свят метод на готвене във вакуум, Sous Vide, беше представен от френския шеф готвач и технолог по храните д-р Брюно Гюсо. В качеството си на един от създателите на уникалната кулинарна технология, с помощта на директора на МУЛТИВАК Франция – Бернар Левьо, д-р Гюсо показа тънкостите на нискотемпературното готвене на различни видове месо, риба, яйца, зеленчуци и плодове.

По време на презентацията присъстващите имаха възможност да проследят цялостния процес на готвене – от опаковането на хранителните продукти във фолио и тяхното вакуумиране в камерните машини на MULTIVAC (модели C 70, C 100, C 200 и базовите модели BASELINE P 100 и P 200) до термичната обработка на храните в специални вани за готвене при температура по-ниска от 100 °С.

В края на обучението участниците вкусиха уникалните ястия и се убедиха, че неслучайно простичкият наглед метод на д-р Гюсо и Жорж Пралу е предпочитан от любителите на изтънчени ястия от Европа до Америка. Не е случайност и че от откриването си през 70-те години на миналия век досега Sous Vide технологията измества конвенционалния начин за приготвяне на индустриални количества храни. Причините за това са не само икономически – технологията занижава разходите в кухнята, но и чисто гастрономични – независимо от произхода си (растителен или животински), ястията са свежи и с естествени вкус и аромати.

След финалната лекция и дегустацията в края на деня д-р Гюсо и управителят на МУЛТИВАК България Ивайло Димитров връчиха сертификати на участниците в първата „МУЛТИВАК Академия“.

Ето какво споделиха някои от тях:

Красимир Киров, верига ресторанти „Виктория“: „Събитието имаше опознавателен характер и се надяваме да не остане единствено“.

Кристиян Павлов, Гранд Хотел София: „Впечатлен съм от показаното. Ползваме вакууммашина на MULTIVAC и знам, че това не е просто машина, която вакуумира продуктите. Повече от сигурно е, че за в бъдеще ще разширим продуктовата гама с марката MULTIVAC.“

Ваня Донева, собственик на испанска верига ресторанти Бодега, Варна: „Радвам се, че присъствах на подобно събитие и научих нови за мен неща, които мога да приложа на практика.“

Йонко Дяков, технолог в Хепи, Варна: „Презентацията беше хубава, но бихме искали да видим в действие машините на MULTIVAC и при обработката на нискокатегорийни продукти като скара, пържени картофи и др.“

Георги Партенов, Кулинарна академия: „Беше доста полезно. Беше хубаво да се видят и чуят практически неща не от някой друг, а от човека, който ги е въвел. Що се отнася до вакууммашината на MULTIVAC, плюсът е, че има сектор за баровете.“

Гости на събитието бяха популярните шеф готвачи и водещи Ути Бъчваров и Иван Манчев.

Иван Манчев: „От лекцията на д-р Гюсо днес всички научихме, че един продукт може да ти достави удоволствие, да ти даде здраве, стига да го използваш правилно. Препоръчвам тази система на всички колеги, защото чрез нея човек може да се храни изключително здравословно.

Ути Бъчваров: „От години ползвам технологията на MULTIVAC. Благодарение на MULTIVAC разбрах и се докоснах до идеята Sous Vide, т.е. не само да се съхранява, но и да се готви чрез вакуумиране. Днешната лекция преобърна част от досегашните ми представи. Подобни събития трябва да се правят по-често не само от гледна точка на безопасността на продуктите, но и защото споделянето между колеги би направило всеки един от нас по-добър професионалист. За съжаление към момента в България контрола по приготвянето и съхранението на храните се осъществява проформа. Смятам, че подобни събирания биха ни накарали да въведем правила, за да бъдем не малоумно перфектни, а честни и достойни професионалисти в това клиентът да бъде здрав и щастлив.“

Управителят на МУЛТИВАК България Ивайло Димитров определи лекцията на д-р Брюно Гюсо като кулминационен момент в стартиралата преди повече от година „МУЛТИВАК Академия“, а самото събитие като „обречена на успех симбиоза“ между професионалистите в областта на готвенето в лицето на присъстващите шеф готвачи и специалиста в опаковъчните решения в свое лице.

Г-н Димитров заяви и че първата по рода си „МУЛТИВАК Академия“ няма да остане последна, тъй като „визията на МУЛТИВАК България е да издигне на световно ниво българските клиенти, да ги направи конкурентоспособни на техните колеги от високо развитите страни“, затова екипът на МУЛТИВАК България ще продължи да работи в посока на това „да бъде близо до своите клиенти, да обслужва бързо и качествено и да предоставя достъп до световните технологии на цялата българска промишленост, ресторантьорство, хотелиерство и кетъринг“.

Първото по рода си събитие у нас, свързано с науката готвене, вече е в миналото. То обаче провокира въпроси, които не могат да останат без отговори. Ще има ли следваща „МУЛТИВАК Академия“, кога ще се състои и какво ще е нейното предизвикателство, предстои да разберем. Дотогава оставаме с последните събития около екипа на МУЛТИВАК България и в частност предстоящото изложение MEDTEC, което ще се състои от 3 до 5 юни в Щутгарт.

 
21.05.2014 11.59ч.
автор: ProPack Magazine
0Коментари
Категория:

Събития/Изложения


Таг :

Опаковъчни технологии, Новини, Събития

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар